Sapanca Gölü Hakkında - Yeme İçme - Konaklama
Sapanca Gölü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
12.03.2022 15:55:00

Sapanca Gölü, Marmara Bölgesi’nde bulunan Kocaeli ve Sakarya sınırları içinde yer alan tatlı su gölüdür.  Doğanın el değmemiş ferahlığı ve suyun tertemiz berraklığı ile buluşan Sapanca Gölü neredeyse her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olmaktadır. Çevresindeki yürüyüş yolu ve bisiklet parkuru ile birçok şekilde gezilebilen Sapanca Gölü, şehrin yoğunluğundan kaçıp kafa dinlemek isteyenler için de güzel bir alternatif. 

Sapanca Gölü Efsanesi

Gezenlerin hayran kaldığı bu göl günümüze kadar türlü türlü efsanelere konu olmuş. Bunlardan en bilineni ise “Derviş ile Sabancı’nın Hikayesi”. Efsaneye göre şu an gölün bulunduğu yerde çok zengin bir kasaba halkı yaşarmış. Bu halk zevke ve sefaya düşkün, dünya hevesine ise çok meraklıymış. Günlerden bir gün bu kasabaya çok temiz kalpli ve fakir bir dervişin yolu düşmüş. Derviş bu kasabayı gezerken çok yorulmuş. Kasaba halkına misafir olmak bir tas su ve çorba içmek istemiş. Ama kimse temiz kalpli dervişe evini açmak istememiş hatta selam verdiğinde selamını bile almamış. Oldukça mahzun olan derviş yorgunluğunu da sırtındaki bohçasına atarak ağır adımlar ile kasabadan uzaklaşmaya başlamış. Tam kasabadan çıkacak iken dağın kenarında küçük bir kulübeye rastlamış. Bu kulübe kasabadaki insanlara saban yapıp satarak geçinen, güler yüzlü bir sabancının fakirhanesiymiş. Derviş elindeki asasına dayanarak doğrulmuş. Yaşlı sabancıya selam vermiş. Sabancı selamı aldıktan sonra elindeki sıcak tencereyi sofraya indirmiş. Çıkagelen mahzun misafirini sofraya buyur etmiş. Sanki birbirini yıllardır tanıyormuşçasına hasret gideren iki gönül yoldaşı yedikleri bulgur pilavı ve üzüm hoşafından oldukça lezzet almışlar. Maksat yemek değil insanın gönlünün zenginliğiymiş. Güler yüzlü saban ustası misafirine pamuktan yapılmış yatağını hazırlamış. Onu incitmeden ağırlamış. Sabah günün erken saatlerinde kalkıp evindeki son kalan erzaklardan bereketli bir sofra hazırlamış. Gördüğü misafirperverlikten çok etkilenen derviş hayır duası ile müsade istemiş. Sabancı da dervişi dağların eteklerine kadar geçirmek üzere onunla yola koyulmuş. Vedalaştıktan sonra arkasına dönen sabancı bir anda şaşkına dönmüş. Çünkü kasaba yok olmuş ve yerinde kocaman bir göl duruyormuş. Meğer kalbi kırılmış dervişin mahzunluğu bir kasabanın felaketi olmuş. Bundan böyle bu kasaba temiz yürekli misafirperver sabancının adı ile anılmış. Günümüzde oldukça ilgi gören efsaneye göre Sapanca Gölü'nde suların çekilmesiyle batan şehrin kalıntılarını görebilirsiniz. Bölge halkından edinilen bilgilere göre zaman zaman çekilen su, camii minaresini açığa çıkarmaktadır. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çeken tarihi kalıntılarda kano ile gezinti yapabilmek ve üzerinde fotoğraf çekmek mümkün. 

Sapanca Gölü’nü Besleyen Ana Kaynak Neresidir?

Samanlı Dağları’nın eteklerinde yer alan Sapanca Gölü tektonik oluşumlu tatlı su gölüdür. Kaynağını dağların eteklerinden inen küçük akarsulardan alır. Dağların uzanışına paralel akan dereler doğudan batıya doğru akarken Sapanca Gölü ile kurduğu birçok bağlantı ile gölü besler. Kuruçay, Kurtköy, Mahmudiye, Arifiye ve Kuruçeşme besleyen derelerden bazılardır.  Kuzey yönünde ise Altıkuruş, Çakalöldü Maden, Eşme, Liman, Tuzla, Fındık ve Balıkhane dereleri yer alır.  Zaman zaman debisi artan derelerden gelen iri taneli çökelleri engellemek için belediye dereler üzerinde biriktirme barajları da denen tersip bentleri kurarak göl yatağının dolmasını da önlemektedir. 

Sapanca Gölüne Nasıl Ulaşılır?

Sapanca Gölü, Kocaeli ve Sakarya şehri sınırlarında yer alır. Çeşitli firmaların yaptığı otobüs seferleri ile Sapanca’ya çok rahat ulaşım sağlanabilmektedir. Neredeyse her saat başı otogardan kalkan bu otobüslerle zaman sıkıntısı yaşamadan ulaşım sağlayabilirsiniz. Zaman zaman planlanan turlar ile Sapanca Gölü’ne gelebilirsiniz. Ayrıca TEM Otoyolunu kullanarak kendi özel aracınız ile seyahat etmeniz de mümkün. Yol üzerinde bulunan tabelaları takip ederek kolayca Sapanca Gölü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.  Sapanca’nın girişinde yer alan benzin istasyonunu geçtikten sonra eşsiz manzarayı karşınızda göreceksiniz. 

Sapanca Gölü Konaklama Seçenekleri

Sapanca Gölü’nün huzur verici manzarası birçok konumdan görülebilecek açıdadır. Gölün kenarında daha çok kafeler, kahvaltılık mekanlar ve restoranlar bulunmaktadır. Biraz daha ilerledikten sonra çeşitli konaklama seçenekleri karşınıza çıkmaktadır. Yorucu bir günün ardından huzurla dinlenebileceğiniz konaklama yerleri her türlü beklentiye ve cebe uygun yeni nesil tatil tesisleri ile oteller, ailenizle beraber güzel vakit geçirebileceğiniz eviniz konforunda villalar, çeşitli bungalov ev seçeneklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz. 

Neredeyse dört mevsim dinlenmeye ve tatile elverişli bu konaklama yerlerinde yapılan seçime göre birçok hizmet yer alıyor. Bungalov ev seçiminde yaz-kış yüzülebilen göl manzaralı havuzlar, bilardo alanları, çocuklar için doğal parklar bulunmakta. Konaklama tesislerinin çevresinde yöresel lezzetlerin satıldığı marketler mevcut. Ultra lüks villa seçeneklerinin de bir hayli fazla olduğu Sapanca’da evinizin konforunda tatil yapmak size çok iyi gelecek. Geniş ve iç açıcı tasarımları ile kalabalık ailelere konaklama imkanı sunan villalarda çiftlerin ve çocuklu ailelerin kalabilmesi mümkün. Birden fazla yatak odası, lavabo ve balkon bulunan villalarda çeşitli açılardan Sapanca Gölü’nün manzarasını görebilirsiniz. Bahçede bulunan ateş çanağında ateş yakabilir ve sevdiklerinizle sıcacık sohbet eşliğinde içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. 

Göl Çevresinde Yemek Yenilecek Yerler

Sapanca Gölü kıyısında yer alan tatlı ve nezih mekanlarda günün ilk ışıklarında güzel bir kahvaltı yapabilir, akşamın hoş saatlerinde keyifle karnınızı doyurabilirsiniz. Çiftler ve geniş ailelerin vazgeçilmez manzarası olan Sapanca Gölü’nü akşam ışıkları ile görmenizi tavsiye ederiz. Gidenlerin oldukça lezzetli bulduğu kiremitte alabalık, Sapanca Çerkez tavuğu, etli ve mantarlı Karadeniz pidesi; tatlılardan incir uyutmasını mutlaka tavsiye ederiz.

Göl Çevresinde Yapılacak Aktiviteler

Güzelliği gezenleri kendine hayran bırakan Sapanca, geniş aktivite yelpazesi ile yaşlısından gencine birçok konuğu her mevsimde kendine çekmiştir.

Sapanca Bungalov Evlerde Balayı Tatili blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

  • Çevresinde bulunan yürüyüş yolunda sabah yürüyüşünüzü yapabilir ve yürürken kartpostal tadında fotoğraflar yakalayabilirsiniz. 
  • Bisiklet sürebilir, yorulduğunuzda parklardaki kamelyalarda oturabilir ve manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Bisikletiniz yoksa endişelenmeyin rahatlıkla kiralayabilirsiniz.
  • Gölün çevresinde bulunan tesislerden kano kiralayarak Sapanca’nın berrak sularına daha yakından tanık olabilirsiniz.
  • Outdoor aktiviteler ile adından sıkça söz ettiren Sapanca’da ATV kamplarına katılabilir ve seyahat günlüğünüze yeni maceralar ekleyebilirsiniz. 
  • Gölün kıyısında bulunan Arifiye Ormanı’nda kamp kurabilirsiniz. Günübirlik gezilerinizde piknik yapabilir, mangal mekanlarında mangal yapabilirsiniz.
  • Gölün güzelliğini tepeden seyretmek isteyenler için de güzel seçenekler mevcut. Rengarenk uçan balonlara binerek gölün üstünde havalanabilir ve geniş açılardan fotoğraflar yakabilirsiniz. 
  • Gölü daha yakından tanımak isteyenler için tüp ile dalış yapmak mümkün. Yapılan dalışlarda su altındaki canlı popülasyonunu daha yakından tanıyabilir ve balıklar ile adeta dans edebilirsiniz.
  • Sakarya ve Sapanca güzergahında bulunan Sakarya İl Orman tabiat parkında doğa ile iç içe vakit geçirerek ruhunuzu dinlendirecek yürüyüşler yapabilirsiniz.
  • Özel arabanız veya toplu taşımayı kullanarak Ormanya Yaşam Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde birçok hayvan türünü barındıran Ormanya çocuklarınızın oldukça ilgisini çekecektir.

Sapanca Gölü Çevresinde Dinlenmek ve Sohbet Etmek için Mekanlar

Sapanca Gölü dinlenmek için gelen konuklarını eşsiz huzuru ile karşılıyor. Gölün kıyısında dinlendirici yürüyüşler yaparken zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz. Gölün kenarında bulunan otantik kafelerde arkadaşlarınız ile kahvelerinizi yudumlayabilir ve eşsiz manzara ile sohbetinize renk katabilirsiniz. Gezen konukların oldukça beğendiği Gölpark’ta dostlarınız ile mangal yakabilir, gölün kıyısında yürüyüş yapabilirsiniz. Çocuklarınız parkta oynarken onların izleyebilir ve güvenliğini kontrol edebilirsiniz. Saklı kalmış ve bozulmamış güzelliği ile Natürköy Seyir Terası’nda yeni lezzetler deneyebilir, yeşilin ve mavinin mükemmel uyumuna yakından tanıklık edebilirsiniz.  

Sapanca Gölü’nde Yüzülebilir mi?

Sapanca Gölü Türkiye’nin önde gelen güzelliğe sahip göllerinden biri. Kendini yenileyebilen özelliğe sahip bu gölde çevresindeki tabelalar dikkat çekiyor. Yüzmenin yasak olduğunu belirten bu tabelalarda gölün belirli yerlerinde suya giren tatilciler mevcut. Derinliği yer yer farklılaşan gölde yüzmek aslında oldukça sakıncalı, fakat Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi gölde yüzmeyi net bir şekilde yasaklamış değil.

Su altı aktiviteleri kapsamında profesyonel dalış yapılabiliyor.  Dalışlarda gölün altındaki yoğun balık popülasyonu ile karşılaşmak mümkün. Tüp ile yapılan dalışlarda suyun altındaki zengin bitki örtüsü misafirler tarafından ilgi görürken, suyun soğukluğunun derinlere indikçe düşmesi yaz aylarında ferahlık sağlıyor. Tüplü dalışlar turistlerin oldukça ilgisini çekiyor ve Sapanca Gölü’nü daha yakından tanımak için fırsatlar sunuyor.

Sapanca Gölü’nde Balık Tutulabilir mi?

Balık tutmayı hobi edinen konuklar için oldukça güzel bir haberimiz var. Sapanca’ya gelirken oltanızı yanınızda getirmeyi unutmayın. Sapanca Gölü balık çeşitliliği ve nüfusu bakımından oldukça bereketli. Kıyılarda balık tutan misafirlerin balık kovaları oldukça dolu. Şimdiden afiyet olsun.

Sapanca Gölü’nde Hangi Tür Balıklar Bulunur?

Dağların zirvesinden eriyerek gelen sular ile beslenen Sapanca Gölü, bünyesinde birçok farklı balık türü bulunduruyor. Turna, yayın sazan, tatlı su levreği, alabalık gibi balıkları tutabilirsiniz. 

  • Arkadaşın ile paylaş
  • facebook
  • twitter

En Çok Okunanlar

  • Sapanca'da Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer
    20.01.2021
  • Sapanca'da Nerede Ne Yenir?
    14.02.2022
  • Sapanca Yöresel Yemekleri
    18.02.2022
  • Sapanca'da TÜRSAB Güvencesiyle Villa Kiralayın
    20.02.2022
  • Sapanca Bungalov
    28.02.2022

Son Eklenenler

  • Sapanca'nın Doğal Güzelliğinde Unutulmaz Bir Konaklama Deneyimi
    12.03.2024
  • Muhafazakar Tatil İçin Kiralık Bungalov Ve Villaların Konforu
    08.02.2024
  • Sapanca'da Yılbaşı: Yeni Yılda Unutulmaz Anılar
    21.11.2023
  • Sapanca'da Ara Tatil Kaçamağı
    26.10.2023
  • Sapanca'da Villa Kiralamak için İpuçları
    25.07.2023
WhatsApp Destek!
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz
X REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati : Çıkış Tarihi:
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış